Arkangyal

2008.06.01. 05:58 - ANDI25

Arkangyal 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Az arkangyal egy vezető angyal (főangyal).

Az arkangyalok hirdetik Isten nagyságát és dicsőségét, feltárják a hit titkait, Isten akaratának értelmét, a próféciákat, és megerősítik az emberekben a hitet. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása).

A Biblia szerint [szerkesztés]

Öt főangyal nevét nyilatkoztatja ki a Szentírás. Közülük is a vezető, a rabbinikus irodalom szerint „az Úr angyala”, s egyben a hetven nemzeti fejedelem egyike, Izrael angyala, Mikhael, akinek a neve azt jelenti: „Ki olyan, mint Isten?” ő a bukott fejedelemnek, a Sátánnak a legfőbb ellenfele, s ez nevében is benne van: hiszen a Sátán fő célja, hogy olyanná tegye magát, mint Isten – s erre „válaszol” Michaél neve: ki olyan, mint Isten?

Gabriél a másik nagy fejedelem, ő – úgy tűnik – nem kötődik egyetlen nemzethez sem, feladata a Messiásra, a megváltásra vonatkozó kinyilatkoztatások eljuttatása Isten embereihez. Nevének jelentése: „Isten hőse”. A harmadik angyal Rafael: vándorok és utazók védője. A gyógyítás angyala.A Szentírásban Tóbiás utazótársa volt.Nevének jelentése: Isten meggyógyít, isten meggyógyított. A negyedik Arkangyal Uriel: Uriel Arkangyal, a négy arkangyal egyike, a megnyilvánulás, a megvalósítás és a beteljesülés angyala. Az "Uriel” szó jelentése: Isten Fénye, Isteni Fény és tűz. Nevének jelentése még: Isten Tüze, lángja, mivel rávilágít a helyzet lényegére, előrejelzéseket ad életeseményeinkkel kapcsolatban, így felhívja a figyelmet különböző veszélyekre.

Ritkábban Oriphiel néven is említik.

Uriel Kr. e. 246 - Kr. u. 108 között volt arché.

Uriel arkangyal segíti az érzelmek meggyógyítását.

Kulcsszavak: béke és a nyugalom, ajándékozás, elfogadás, a szolgálat és az odaadás.


Az ötödik fejedelem eredeti neve Hélél ben Sáchár volt, amely azt jelenti: Ragyogó / Fénylő / Dicsérő, Hajnal fia. Ezt a héber nevet (Ézsaiás 14:12) fordították le a Szeptuaginta készítői Heószforosznak, azaz Hajnalcsillagnak, ennek latin fordítása pedig a Lucifer név (mindkettő Fényhordozót jelent). Ő lázadt fel és bukott el még az ember teremtése előtt, és kapott új nevet: héberül Szátán, görögül Diabolosz, azaz: Vádló, Rágalmazó, Ellenálló, Ellenség. A Jelenések könyvének egy utalása szerint az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba. Róla azt is lehet tudni, hogy oltalmazó kerub volt (Ezékiel 28:12–19). Bár ő valamennyi bukott angyal, a nemzetek angyalfejedelmei és az egész Föld fölött álló fejedelem, tevékenysége időnként mégis kötődik egyes földrajzi pontokhoz. Istennek ugyanis, amikor megkérdezte a Sátánt, hogy hol járt, rendszeresen így felelt: „Körülkerültem és át- meg átjártam a földet.” (Jób 1:7)

A Biblia tiltja az arkangyalok imádását.

Némely keresztény irányzat, amely az apokrif iratokat is figyelembe veszi, hét arkangyalt különböztet meg, de csak négynek veszi biztosra a nevét:

A másik három neve nem egyértelmű, de a következők közül kerül ki szerintük:

  • Raziel, Remiel, Sariel, Metatron, Anael, Rahuil, Barakiel, Chamael, Jophiel, Zadkiel, Jeduhiel, Simael, Zaphiel és Aniel.


Ezoterikus kereszténység 

Az ezoterikusoknál az arkangyal neve szefirot.

Az arkangyalok égi uralma, 354 éves ciklusokban (Johannes Trithemius műve alapján):

„Ahogy a bolygók körében a Nap uralkodik a bolygókon, úgy vezeti folytonosan Mihály – arkangyalok közötti Nap-lényként – az emberiséget.” (Ita Wegman)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://andi25.blog.hu/api/trackback/id/tr31497200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása