Klimaváltozás

2008.05.28. 13:09 - ANDI25

Globális klímaváltozás

Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása a levegő gázkoncentrációjának folyamatos növekedése, ami a fosszilis tüzelőanyagok - földgáz, kőolaj, szén) - használatából, vagy a vegetáció elégetéséből - erdőégetés, fatüzelés - ered. A mind több gáz okozza a Föld hő visszatartó képességének növekedését, ami hosszabb távon globális klímaváltozáshoz vezethet

Forrás: Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

Forrás: ENSZ - A világ helyzete 2002-ben

Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

Forrás: Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

Forrás: WWF - Living Planet, Report 2002

Forrás: Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

A bejegyzés trackback címe:

https://andi25.blog.hu/api/trackback/id/tr94491645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ANDI25 2008.05.28. 13:38:45

Néhányan úgy hiszik, hogy nem is az emberiség, hanem a piszokul forró Nap tevékenysége okozza a globális felmelegedést, vagy legalábbis nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Egy új tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap aktivitása okozza a modernkori felmelegedést. A legutóbbi húsz évben ugyanis a Nap aktivitása csökkent, a Földön mégis nőtt az átlaghőmérséklet.

Egy pillanatig sem tagadják a tanulmány szerzői, hogy a múltban a kozmikus sugárzásnak valóban nagy hatása volt a felmelegedésre, ma azonban már nem így van, és ezzel le is lehet zárni a vitát, mondja Mike Lockwood, a brit Rutherford-Appleton laboratórium munkatársa, aki a svájci World Radiation Centerben dolgozó Claus Froehlich segítségével írta meg az elemzést.

Lockwood azért vágott bele a munkába, mert 2007. elején az egyik népszerű brit tévécsatornán leadtak egy dokumentumfilmet, amely a kozmikus sugárzás hatásáról szólt, és a globális felmelegedést átverésként állította be. A műsorban azonban – nyilván véletlenül – figyelmen kívül hagyták a kevésbé szimpatikus adatokat. Az utolsó említett adat 1980-as volt, és ezt követően egészen másképp kezdtek alakulni a dolgok.
Eltérő adatok

A tudósok megnézték az elmúlt negyven év adatait a Nap aktivitásáról és a kozmikus sugárzásról, majd összehasonlították a grafikonokat a globális felszíni átlaghőmérséklet változását ábrázoló görbével. Ez időszak alatt körülbelül 0,4 Celsius--fokot nőtt a hőmérséklet.

Tudni kell, hogy a Nap aktivitása nagyjából tizenegy éves ciklusban váltakozik, és hogy a huszadik században végig kicsit nőtt a nap aktivitása. 1985 körül azonban a trend megfordult, és a Nap aktivitása csökkenni kezdett, ugyanakkor a földi hőmérséklet tovább nőtt, legalább olyan gyorsan, ha nem gyorsabban, mint előtte. Tehát ebben a periódusban biztosan nem a Nap okozta a felmelegedést.

ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) februárban kiadott jelentése szerint az üvegházhatást okozó gázok tizenháromszor nagyobb szerepet játszanak a felmelegedésben, mint a Nap tevékenysége. A szervezetet azonban sokan bírálták amiatt, hogy nem veszi figyelembe a kozmikus sugárzás elméletét, amelyet Henrik Svensmark és Eigil Friis-Christensen, a dán nemzeti űrközpont munkatársai dolgoztak ki.

Eszerint a kozmikus sugárzás apró részecskéket termel, amelyek segítik a felhőképződést. Összességében a felhők hűtik a Földet, de a nagyobb naptevékenység periódusaiban a Nap erős mágneses mezeje blokkolja a kozmikus sugárzást, emiatt csökken a felhőképződés, tehát a Föld ilyenkor felmelegszik. Lockwood szerint elemzése félresöpri ezt az elméletet.


süti beállítások módosítása