Ne tegyük tönkre

2008.05.27. 09:04 - ANDI25

AHOL ÉLÜNK

A bejegyzés trackback címe:

https://andi25.blog.hu/api/trackback/id/tr52489711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ANDI25 2008.05.28. 12:53:33

Nagyon sokat gondolok mostanában arra, hogy az emberek mennyire hanyagok, mennyire a mának élnek, és szennyezik a környezetüket. Senki sem gondol a gyermekeire? Hogy fognak ők igy felnőni, milyen lesz az életük? Meddig lehet ezt még fokozni?

ANDI25 2008.05.28. 12:56:30

Klímaváltozás okozhatja az ikonikus állatok kihalását?
A klimatikus változás nagyobb veszélyt jelent az elefántokra, tigrisekre és orrszarvúakra, mint az orvvadászat, állítja egy szakértő
Dr. Richard Leakey szerint a globális felmelegedés és a legelők területének csökkenése miatt az állatok kihalhatnak. A kenyai vadvédelmi szolgálat korábbi igazgatója szerint összefogásra van szükség, és az intézkedéseket legalább 5 éven belül foganatosítani kell.
Évente több millió dollárt költenek az olyan népszerű állatfajok, mint az elefánt, a tigris és az orrszarvú megvédésére az orvvadászoktól, főleg a nemzeti parkok védett területein. Leakey szerint ez kidobott pénz. Az orrvadászokra költik a pénzt, miközben akár tömeges kipusztulás is bekövetkezhet, mely ellen nem biztos, hogy tudunk valamit tenni.
A szimbolikus állatfajokat ugyanis a klimatikus változások sokkal jobban igénybe veszik, mint az orvvadászat. A globális változások helyi hatásainak előrejelzése nem egzakt tudomány, ám Afrikában, ahol a szimbolikus fajok nagy ötöse - elefánt, orrszarvú, oroszlán, leopárd és bölény - él, a számítógépes modellek szerint a jelenleg száraz területek egyre szikkadtabbak és melegebbek lesznek.
Az iparosodás előtt az ilyen veszélyek miatt az állatok egyszerűen elvándoroltak, ám az emberi fejlődés miatt, már nem nagyon van ilyen lehetőségük. A védett területek a szakértő szerint ma már szigetek. A vadon élő fajok, a flóra és a fauna szó szerint határok közé lett szorítva, melyek nem természetes óceánok, hanem az emberi fejlődés eredményei.
Ha jelentősebb klimatikus változás következik be, akkor ezek a területek nagyon megsínylik. Paleontológiailag, a szigetek faunája kihal. Leakey a Világbankot és az ENSZ Környezetvédelmi Programját szeretné meggyőzni arról, hogy szükség lenne egy új, 100 millió dolláros alapra, mely kifejezetten ezen állatok megvédését célozza.
BBC/Németh Magdolna


süti beállítások módosítása